Edukacja

Jest koncepcja Parku Żerańskiego
24 kwietnia 2019
Konkurs na projekt Parku Żerańskiego został rozstrzygnięty. Nadwodny deptak, taras widokowy i pływające podesty do wypoczynku, to kilka atrakcji zwycięskiej propozycji. Na białołęckim nabrzeżu, vis a vis basenów portowych, oprócz nowej roślinności, pojawi się skatepark i ścieżka linowa do zabaw dla dzieci.

W koncepcji projektanci zaproponowali ścieżki rowerowe, trasy spacerowe a także przystanki do cumowania dla miłośników wioślarstwa i kajakowych wycieczek. W planach jest także nowa plaża i stanowiska wędkarskie. Z kolei drewniane, pływające pomosty i piknikowa polana przewidziane są dla mieszkańców, którzy cenią sobie relaks w otoczeniu przyrody. Do sąsiedzkich i sportowych spotkań mają zachęcać cztery pawilony – aktywności lokalnej, gastronomiczny, przystani wodnej i treningu wioślarskiego.

Plac przy hali sportowej ma służyć jako skatepark dla fanów rolek, hulajnóg oraz deskorolek. Skwer będzie oddzielony od pobliskich domów i bloków, by mieszkańcy mieli zapewnioną ciszę i spokój. W propozycjach na piaszczystej wydmie znajduje się ścieżka linowa, czyli plac zabaw dla dzieci rozwieszony pomiędzy drzewami. W półdzikich częściach parku projektanci przewidzieli siedziska i altanki z naturalnych materiałów, m.in. wikliny, trzciny i drewna. Z kolei belki i relikty starych fabryk przemienią się w urządzenia do street workoutu. Psy będą mile widziane w każdej części parku, jednak przewidziana jest dla nich także specjalna strefa z poidełkami i torami przeszkód.

Sąd konkursowy docenił w pracy wykorzystanie dotychczasowej roślinności i koncepcję aranżacji naturalnej strefy. W wizualizacji pojawiły się ekosiedziska, szałasy oraz roślinne płotki i kryjówki dla jeży, żab czy owadów. Las ma być wypełniony sadzonkami drzew i krzewów, które w przyszłości zagęszczą zielenią Park Żerański. Architektom wyraźnie zależało na pełnym wykorzystaniu nadwodnej flory i betonowych pozostałości po dawnym przemyśle, dlatego wprowadzili w projekcie rozwiązania zero-waste.

Jury oceniło 22 koncepcje. Kryteria uwzględniały też uwagi lokalnych aktywistów oraz sugestie mieszkańców, którzy wzięli udział w ankiecie. Pierwsze miejsce w konkursie przyznano pracowni topoScape, firma otrzymała 40 tys. zł nagrody i zostanie zaproszona do przygotowania dokumentacji projektowej. Organizatorem konkursu byli warszawscy ogrodnicy z Zarządu Zieleni, przy współpracy stowarzyszenia Akademia Sztuki Architektury Krajobrazu.

W dniach 14-28 kwietnia można oglądać prace zgłoszone na konkurs w Białołęckim Ośrodku Kultury, ul. van Gogha 1.

Najciekawsze artykuły
Nowe szkoły na Białołęce
Inwestycje drogowe
Autobusy po uruchomieniu metra
Budżet obywatelski – wybierz, co chcesz
BOK na nowy rok (szkolny)